måndag 21 april 2014

Påskdagen

På påskdagens förmiddag tänds grillarna över hela Grekland. Det är dags att grilla lamm! Familjen och vännerna samlas. Det hela spädlammet sätts på spett över en stor grill eller en grillgrop i marken. Detta kräver minst 2 grekiska män, gärna många :) Det gnids in med salt, peppar, oregano, citronsaft och olivolja, och roterar sedan på spettet i flera timmar, noggrant betraktade av antalet tillgängliga män, medan kvinnorna lagar en hel massa smårätter. Och dukar. Och serverar vin till de strängt upptagna männen. Barnen springer uppspelta runt som de vill och det är en härlig familjeröra!

Doften av grillat lamm sprider sig över ön och man blir hungrigare och hungrigare ...



I brist på en stor grekisk familj var jag bjuden till mina engelska vänner i Grannbyn, tillsammans med en äldre man, även han från England. Vi fick alltså göra en del kompromisser vad gäller traditionerna - de två engelska männen fick bevaka lammgrillandet - som var nedminskat till två lammben (varav vi bara åt upp det ena). Men det fanns ju en del tillbehör också, som synes ...



Mitt bidrag till påskbordet bestod av rökt lax (från Sverige) på en salladsbädd, med en skål dillsås till. Och en flaska vin :). Vi hade en underbart trivsam och långsam eftermiddag i skuggan under mimosaträdet i vännernas trädgård. Hem cyklade jag (inte det minsta vingligt) inte förrän vid halv 6-tiden.

Inga kommentarer: