fredag 6 april 2018

Långfredag

Idag är det den där väldigt långa och tragiska dagen här i Grekland. Den dagen större delen av Europa hade för en vecka sedan. Jag undrar vem som räknat fel? Gregorius eller Julius?

Hela veckan har det putsats och fejats inför denna den största helgen i Grekland. Hus har vitkalkats, de albanska gästarbetarna har målat nya fina vita linjer längs gator och vägar. Oerhörda mängder vatten har förbrukats på att spola bort all sand och damm som täckt hus och trädgårdar.

Igår, skärtorsdagen, var det dags att färga de röda påskäggen. Precis som på vårt svenska påskbord är ägg nästan det viktigaste på det grekiska bordet.


I kväll är det dags för en procession, där en symbolisk Kristi bår helt klädd med vackra blommor(epitaphios) förs runt i byn ( byarna), buren av 4 män. Ö-prästen och hans medhjälpare går först i tåget och reciterar/sjunger, samtidigt som de sprider rökelse och plingar i bjällror. Något längre bak bärs också ett stort kors. De flesta byborna - i alla åldrar - följer sedan efter i sorgeklagan. Processionen stannar då och då, och böner läses. Tavernor, affärer och barer som passeras har tänt rökelse och ljus utanför.

Religionen spelar en så mycket större roll här i Grekland, jämfört med Sverige. De flesta är troende och kyrkan är inkluderad i vardagen på ett sätt som är ... annorlunda.


Bilden är hämtad från Wikipedia.

Inga kommentarer: