onsdag 21 juni 2017

Caretta Caretta

 

Det är namnet på den stora havssköldpaddan som rör sig i haven runt Grekland. Den är verkligen stor! Den kan bli 115 cm lång och väga mellan 75 och 160 kg. Bara för någon dag sedan berättade Engelskan att de haft följe med en havssköldpadda när de seglade längs kusten på väg hem till Smulan. Arten anses som starkt hotad!

Jag har bara sett mindre sköldpaddor, och det var för många år sedan ... Sonen och jag åkte 2 veckor till ön Zakynthos på västsidan av Grekland, och där kravlar sig många honor upp på en av stränderna och lägger sina ägg i hålor under sanden. Sedan lämnar hon äggen, och när äggen kläcks kravlar sig ungarna raka vägen till vattnet. Fantastiskt! Kanske är det därför rör det sig en hel del mindre havssköldpaddor runt södra delen av Zakynthos.

Vi hyrde en "cykelbåt" och cyklade ut en bit i vattnet. Tillsammans med en väldig massa andra! Då lyckades vi skymta ett par stycken i närheten av varandra :). Vi var helt fascinerade!

Idag på förmiddagen såg jag en riktigt stor Caretta. Tyvärr var den död, och sköljdes upp på den smala stranden vid strandpromenaden. Den VAR stor! Nästan en meter lång och väldigt kompakt. På ryggskölden hade små snäckor växt sig fast. Den väckte stor uppståndelse!

Inga kommentarer: