måndag 19 februari 2018

Flyga drake


Idag är det den "rena måndagen" i Grekland och det renläriga fastandet startar inför den grekiska, ortodoxa, påsken. I år infaller den en vecka efter den svenska, dvs 6-8 april.

Enligt gammal tradition ska kroppen renas inför den heligaste av heliga religiösa högtider. Det gör man genom att fasta, i olika grad, under de 40 dagarna innan påsk. En tradition som förstås finns även i våra egna, mindre ortodoxa, traditioner. Fast jag tror inte att det är särskilt många i vårt sekulära land som håller fast vid de 40 dagarnas fasta numera ;).

Det är vanligare i Grekland, där religionen är mycket mera närvarande i det dagliga livet. De äldre och de djupt religiösa följer nog fastereglerna till punkt och pricka, medan ganska många tar lite lättare på dem. Att undvika kött verkar vara det vanligaste.

Idag, första fastedagen, följs även en annan tradition - man flyger med drakar! Tanken är att man riktar blicken mot himlen och gud, och att ju högre draken flyger desto större chans att ens böner blir hörda.


Inga kommentarer: