måndag 7 mars 2016

Premiär för Ung Dam

En stor del av helgen har jag tillbringat inne i Stora Grannstaden, där Son och Ung Dam bor. Efter diverse byråkrati från båda håll var det nämligen dags för Premiär!

Vi har kört bil, vi. Sonen och Unga Damen började lördagen med att tvätta och städa bilen, och gick sedan genom var allt (som reglage och lampor och pedaler) sitter och vad det heter. Så hon var väl förberedd när jag anlände med mitt handledartillstånd i högsta hugg.

Vi letade upp ett ganska tomt industriområde (förutom andra övningsförare) och började från absoluta grunden. Att ställa in sätet :). Och speglar. Sedan tränade vi på pedaler en lång stund innan vi ens kom så långt som till att starta bilen!

Se'n fick hon starta, och stänga av, och starta, och stänga av ... Till sist fick hon börja köra, i 1:an förstås. I 10 km/tim. Starta, köra 5 meter, stanna om och om igen. Vem har sagt att det är kul att köra bil?

I slutet av Unga Damens första körlektion kunde hon köra i 25 km i 2:an, köra runt i en vändplats och göra högersvängar. Och både starta och stanna mjukt.

Igår började vi om från början - "dragläge" kan man inte träna för mycket på att hitta :) Efter 1 timme hade hon lärt sig att växla upp och ner mellan 1:an och 2:an, starta och stanna och starta och stanna, hålla reda på alla speglar och blinkers, placera bilen rätt på vägen, högersväng och vänstersväng (på en parkering) och att backa 2 meter (utan att få panik!).

Sedan fick lektionen ett abrupt slut då det började lukta bränt i kupén ... Det var en överhettad kylare, som kokte över! I 20 km/tim fungerar inte kylningen optimalt. Åtminstone inte en hel timme.

Både lördag och söndag har vi också letat efter Unga Damens pass nere bland flyttkartongerna i källarförrådet - det var inte lika roligt som att köra bil! Och ännu har vi inte hittat det, tyvärr. När hon kom hem från Smulan i somras kom hon hem till en flytt, dagen efter hemkomsten - och passet har inte varit synligt sedan dess. Nu har vi 5 kartonger kvar, de längst in, förstås. Jag behöver vara med för att skydda henne mot eventuella spindlar ... (och för att vara säker på att det letas NOGGRANNT, men det säger jag inte högt).

Inga kommentarer: