söndag 11 januari 2015

Naturarvet och gammelskogen

Den som kikar in hos mig emellanåt kanske har lagt märke till "bannern" för Naturarvet här uppe till höger? Den har funnits här ett tag nu, men jag har glömt berätta vad den är till för.

Naturarvet är en stiftelse som enbart ägnar sig åt att köpa upp och bevara svensk gammelskog - urskog. Det började ideellt med två tjejer som ville rädda en skog i sina hemtrakter, Ännamusskogen en bit från Jokkmokk, när den skulle säljas för avverkning. De lyckades! Och de fortsatte att jobba på, med vad som kallades "Ett klick för skogen". Sponsorer betalar för varje klick som görs på hemsidan, ett klick om dagen kan man göra per dator.

Sedan dess har man också köpt upp en tredjedel av en gammelskog utanför Göteborg, Verleskogen. Resten köptes upp av Ale kommun och en annan stiftelse. Nu pågår en insamling till Iglekärrsskogen i samma kommun.
Det där utvecklades så småningom till en stiftelse som döptes om till Naturarvet, men principen är densamma. Man samlar in pengar på alla sätt man kan för att köpa upp hotade gammelskogar med stora naturvärden.

Ett sätt är att gratis-klicka varje dag, eller åtminstone ibland, för att sponsorerna ska bidra med pengar, man kan också köpa träd i skogen - perfekta att ge bort! Klicka på Naturarvets ruta uppe till höger så kommer ni till hemsidan där det finns massor av information. Helt pålitlig länk!

Pga våldsamt väder även idag blev morgonpromenaden inställd. Istället har jag nästan inte gjort någonting på hela dagen :).

Inga kommentarer: