onsdag 15 juni 2016

Grekiska regler och förordningar

OBS! Läses med en glimt i ögat :)

Idag har vi tillbringat större delen av dagen vid poolen och Unga Damen har börjat få en riktigt snygg solbränna. Det har varit varmt! Och varmare ska det bli.

Nåväl. Telefonen ringde, där inne i baren på andra sidan poolen, och Svärsonen (även kallad Hedersbrorson) svarade. Plötsligt pratade han mycket högt och mycket vänligt i telefonen, och när han la på efter ett kort samtal, ropade han runt efter de andra - varefter en febril aktivitet utbröt! Hotellägare, Son, Svärson och en inhyrd östeuropeisk Arbetare började rusa rundor som lite yrvakna höns. Allt medan de hojtade stressade instruktioner åt varandra.

Vi var inte många runt poolen idag - men vi piggnade till snabbt och undrade förbryllat vad som stod på. Total oorganisation var vad vi såg. Det klarnade så småningom för mig - när de släpade upp ett nytt, fint och kraftigt rep från poolens "maskinrum".  Det här har jag hört talas om :). Tungt, men väl hoprullat och packat i en sopsäck.. Detta rep släpades till kortändan av poolen av tre män under livlig diskussion. Inte för att det behövdes tre män, men för att det var ju bråttom! Där började Man 1 öppna påsen, Man 2 tyckte att det där gick inte fort nog och började dra sönder sopsäcken, medan Man 3 fick tag på en ände och började dra ut repet en bit, bara tillräckligt för att de andra skulle hinna upptäcka att den dittills snygga reprullen trasslade till sig i diverse knutar. En bra anledning att skrika åt Man 3!

I detta bestämde sig en av männen att det här inte var bra alls, och drog iväg med reprulle och halvöppen sopsäck, med två vidhängande män. Till långsidan, uppe i andra änden av poolen. Där fortsatte de tre männens brottningsmatch med reprullen. En drog i fel ände, en satte igång med att trä in repet i öglor på de stolpar som finns uppsatta runt poolen - i vanliga fall helt utan funktion mer än att de är bra att hålla i när det är halkigt runt poolen.  Den tredje började dra ut replängder. Naturligtvis hann rep-i-ögla-mannen ungefär 4 stolpar bort innan man samstämmigt insåg att repet nu  hade låst sig och att man därför behövde dra ut repet ur öglorna igen.

Nu började det gå upp för alla intresserade åskådare vad målet var med all denna aktivitet. De skulle sätta upp ett skyddsrep runt poolen, Detta är helt nödvändigt ur säkerhetssynpunkt enligt myndigheterna. Poolägarna har en betydligt mera pragmatisk inställning - repet är ivägen för alla, gäster använder repet att dyka över ner i poolen eller svingar sig i det. Säkerhetsrepet är farligt i största allmänhet, alltså.

Dock inspekteras detta åtminstone 1 gång per år av myndigheterna. Och då måste repet sättas upp. Och det kom på plats trots allt, och de lite halvvingliga stolparna skruvades fast ordentligt.

Svärsonen körde raskt iväg och kom lika raskt tillbaka med en väldigt lång stång, med en stor ögla på, som han försökte lägga vid poolen. Då utbröt nytt skrikande och han la undan den bakom en mur vid Hotellet. Ännu mera skrikande, och han tog den förhatliga stången och körde iväg med den igen :).
Och kom tillbaka med en annan metallsak. De andra snyggade till, flyttade skylten med poolreglerna, och flyttade tillbaka den igen, En stor rostfri låda ställdes på plats vid poolstegen. Mystiskt tills vi såg att Arbetaren kom med en liten hink vatten och hällde i. I andra handen höll han en golvmopp. En hink var inte tillräckligt, så han hämtade mer vatten i den lilla hinken från köket bakom baren, allt utan att släppa taget om golvmoppen.

(ni förstår att man har väldigt bra utsikt från en solsäng, eller hur?)

Det var alltså inspektörerna som hade haft vänligheten att ringa upp och säga att "vi kommer om en timme och inspekterar", en hyfsad förvarning får man väl säga ... När allt var klart gick Hotellägaren runt bland gästerna och förklarade att "det är bara idag, det blir som vanligt i morgon". Det ändrade han en stund senare till "inspektörerna kommer kl 1, så kl 2 är allt borta igen".

Inspektörerna kom kl. 1 och hade tittat färdigt halv 2. Efter lite pratande skjutsade Sonen dem vänligt vidare till nästa pool. Eller möjligen båten från ön.
Hotellägaren kom bort och satte sig vid vårt bord (vi åt lunch nu) och berättade med ett stort flin om en av de andra poolägarna - som betalade en summa under bordet för att få godkänt. Annars skulle inspektörerna hitta fel på både det ena och det andra. "Grekland!" sa han och ryckte på axlarna.

Jag skrattade också lite och frågade om han också fick betala. Den frågan hörde han inte. Inte andra gången jag ställde den heller.

Som trogen poolgäst i många år - sedan poolen byggdes för ungefär 15 år sedan - har jag aldrig sett den se ut så här, och lär väl aldrig göra igen:



Inga kommentarer: