lördag 27 maj 2017

Krympande pensioner

Som i ett antal andra länder, var Greklands pensionssystem inte dimensionerat för en allt större andel pensionärer i befolkningen. Som dessutom lever allt längre. Man hade också tidig pensionsålder för ett antal yrkesgrupper, som brandmän och militärer (m fl). En översyn och förändring var helt nödvändig.

(men jag MÅSTE få påpeka, i rättvisans namn, att just de yrkesgrupperna gick i pension vid 55 års ålder även i Sverige! Nu synat och ändrat, dock)

Här var det möjligt för många att gå i pension vid 55 år, om man arbetat i 30 år, vill säga. Det fungerade säkert bra tidigare, när medellivslängden var runt 70 år och hela 40-talistgenerationen, stor även här, arbetade för fullt. Det kunde räcka till runt 15-20 års utbetalningar i genomsnitt - men inte till 25-30 år, som det blir när allt fler lever längre.

Nu är den grekiska pensionsåldern höjd till 67 år, och anpassad till den förväntade livslängden. Inga "räkmackor" att glida omkring på, här inte!

Ännu mindre om man ser att pensionerna de senaste 7 åren har sänkts med c:a 40 %, och att de nya åtstramningarna kommer att krympa pensionerna än mera. Det kan man verkligen kalla "broms"!

Ett exempel jag läste om var en bankman, som gick i pension 2002. Då var hans pension 24 000 kr (hög eftersom han haft en hög lön) och han kunde leva gott på den. I år, 15 år senare, har den krympt till 11 000. Och med de nyss beslutade nedskärningarna kommer den att sänkas ytterligare 3000 kr från nästa år. Och landa på 8 000 kr, en tredjedel av den ursprungliga pensionen!

Lägg därtill höjda skatter, nya skatter, höjda priser ...

Jag berättade om honom för min mamma (som fyllt 79 år för tredje gången i år) och  hennes reaktion blev att hon aldrig!! ska gnälla över de sänkningar av svensk pension som hon drabbas av lite då och då. När den berömda bromsen slår till.

Inga kommentarer: