söndag 4 oktober 2015

Mitt engelska liv

En liten resumé från mina dagar i London runt förra helgen :).

- Fredag kväll, sent, anlände jag till London med buss. Mycket sjalstickande blev det på resvägen som startade på Smulan många timmar tidigare! Kvällsmat, prat och prat och så fick jag bekanta mig med Engelskans barnbarnstjej som nyss fyllt 7 år. Mitt värdpar hade själva anlänt hem från Smulan kvällen innan, så vi rasade ganska snabbt i säng allihop. Minst trött var förstås Engelska barnbarnet ...

- Lördag, och härligt väder. Engelska barnbarnet tog mig (det var modigt!) på en liten rundtur i omgivningarna. Jag fick se både skola och hennes hem och blev noggrant visad vilka lekplatser som finns där runtomkring. Sedan tog vi en omväg hem för att jag skulle få gå genom "the Mews" - en liten gränd med små hus och garage som förr i tiden var vagn- och stallbyggnader till de större och tjusiga herskapshusen i närheten. De där herrskapshusen är nuförtiden uppdelade i lägenheter. Hela området, centralt i London, var grönt och lugnt och ganska vackert. Många fina hus! Jag är väldigt förtjust i hus :).
Eftersom det var lördag var det gymnastikträning för Engelska barnbarnet och jag fick äran att följa med för att titta. Som i gamla tider - i över 8 år tillbringade jag en massa tid i en gymnastikhall, virkandes, medan min Svenska Barnbarnstjej elittränade truppgymnastik.
På kvällen anlände det ett par övernattningsgäster till - det blev helt enkelt hämtpizza för oss allihop! Så rasade vi i säng lika tidigt igen ...

-Söndag och Stor Festdag. Den inledde jag med att ta en lång promenad till Kings Cross och tillbaka, ca 1 timme. Mycket byggande pågår lite överallt, jag passerade över Regent's kanal som jag förstås förälskade mig i ögonblickligen - vatten tilltalar mig alltid.



Så där lagom finklädda gav vi oss iväg vid halv 12-tiden bärande på två fantastiskt dekorerade tårtor. En minibuss tog oss till kanalbåten "My Fair Lady", förtöjd vid Camden Lock (= sluss), mitt i värsta trängseln på Camden Market, en enorm marknadsplats med snudd på miljoner människor. Med två tårtor! De överlevde.
Kl 13 avgick båten med oss ca 40 gäster ombord. Vi fick en välkomstdrink och sedan en tre-rätters middag. Jag valde: Champinjoner sauterade i vitt, vin, vitlök, örter och fransk senap, på vitlöksbröd.
Därefter laxfilé pocherad i vitt vin, hallonvinäger och grädde, och till dessert varm äppelpaj med vaniljglass. Och så kaffe på det, med både födelsedagstårta och guldbröllopstårta. Rörande tal av både Man och Hustru, även av Äldsta Dottern. Härlig stämning rakt igenom!
Maten kan faktiskt bara beskrivas som gudomlig! En ren lyxmåltid som stannar i mitt minne länge, länge.

  


Medan vi åt tuffade båten långsamt fram på kanalen, till "Little Venice", där vi rundade en liten konstgjord ö och tuffade tillbaka genom slussarna. Vädret var underbart, och på den gamla pråmdragarvägen intill kanalen var halva London på promenad, cykeltur eller helt enkelt på picknick. Vi blev vinkade åt otaliga gånger - vi blev liksom en del av söndagsnöjet :).
Partyt fortsatte hemma hos värdparet, så småningom med en grekisk-inspirerad buffé. Och så rasade vi i säng ... Ni förstår.

- Måndag, och tid för shopping! Morgonpromenaden ställdes in, med tanke på väntande butikspromenader. Kvart i 10 tog jag bussen in till Oxford Street, även kallad Affärernas affärsgata bland mig närstående ditresande och shoppande. Jag lade upp min inköpsräd strategiskt: jag började i ena änden och gick på vänster sida till gatan tog slut, sedan gick jag över till högra sidan och gick tillbaka till början! Ingen risk att missa något. Jag var inne på Selfridge's, och åkte upp och ner i rulltrapporna - helt fantastiskt vackert. Och fantastiskt dyrt.
Lite sportskor och -kläder till Unga Damen, skor och byxor till mig och en julklapp till Sonen tog jag med mig därifrån, tillsammans med mina MYCKET trötta fötter. Inte förrän halv 5 klev jag på bussen igen!
Bufférester till middag väntade på den utmattade shopperskan, och sedan rasade vi ...  

Tisdag - en liten promenad i det fina vädret och en kort bussresa tillsammans med Engelskan till "1-punds"- stråket, där man förstås kunde köpa allt möjligt för 1 pund. (jag klarade mig gaaanska bra). En liten titt in på Sainsbury's hann vi också med innan det var dags för lunch på ... just det, bufférester. Och så en slö eftermiddag i soffan med tidningar och virkning och mycket prat :). Som omväxling  :) gick vi och la oss lite tidigt  - jag skulle upp och börja resa vid kvart över 5.

Om nu någon skulle vilja festa på en kanalbåt (maten kan rekommenderas, om jag inte sa det tidigare ...) så hittar ni vår båt här:

www.walkersquay.com






.

Inga kommentarer: