söndag 28 april 2019

Xrónia pollá!

Det betyder "många år" och är en allmän lyckönskan vid många tillfällen. Födelsedag, namnsdag, påsk och nyår är exempel. Det där X:et i början uttalas som något mellan ett K och ett CH, det är bara att öva! I den skrivna grekiskan är det lätt att uttala orden, det finns alltid en accent över det som ska betonas.

Igår var det påskafton, ännu en viktig dag i Grekland. Mycket förberedelser förstås, men kyrkklockorna ringer regelbundet under dagen, och många gör en liten visit i kyrkan. På eftermiddagen börjar smällare höras - stora och mindre. De stora smällarna får mig att lyfta en decimeter varje  gång - det skarpa ljudet slår också mot hus och berg så att det blir ännu högre. De stackars påfåglarna skriar högljutt och länge vid varje smäll.

Fram emot kväll gör man sig riktigt fin, både kvinnor och män. Nyklippta, nyduschade, välrakade, välsminkade, och ofta klädda i nya fina kläder. Påskmässan börjar vid 23-tiden ungefär, och då är ALLA där! Vuxna och barn om vartannat. (och en del hundar också) Många har med sig egna ljus, fint dekorerade efter behag. Barnen har egna ljus, ofta med en liten leksak på.

Det är inte så noga med själva närvaron inne i kyrkan. Man kommer och går, det finns högtalare utomhus så att man kan följa med ändå. Någon går bort och köper cigarretter!

Men strax före midnatt samlas alla i och utanför kyrkan - det är nu det magiska undret inträffar: Kyrkan släcks ner till helt svart och det är tyst. Sedan tänder prästen sitt enkla ljus från lågan som ursprungligen kommer från Jerusalem och så sprider sig lågan från ljus till ljus, man tänder sitt ljus från den som står intill.

Kyrkklockorna ringer för fullt, alla utropar "Chrístos anésti!" (Kristus är uppstånden), kramas och kindpussas. Fyrverkerier och smällare skjuts iväg som om det vore nyårsafton i Sverige.


På vägen hem försöker man hålla ljuslågan vid liv, slocknar den så lånar man en ny låga från någon vars ljus fortfarande brinner. Hemma vid sitt hus sotar man ett kors ovanför ytterdörren, det ska skydda huset och invånarna från ont under året.

                 (alla bilder har jag lånat från den flitigt fotograferande N, vår biljettförsäljare)

Kuriosa:
Jag läste en artikel om ljuslågan från Jerusalem. Aegean Airlines flög till Israel för att hämta 16 lågor, som transporterades till 16 olika platser runtom i Grekland. Därifrån sprids den ut till alla kyrkor!

Inga kommentarer: